Інноваційний бізнес у всьому цивілізованому світі (Європі, США, Канаді) вважається ключовим для добробуту країни та її економічного розвитку. Успішний інноваційний бізнес – це завжди підвищення конкурентоспроможності компаній на світовому ринку, створення нових робочих місць, унікальних продуктів із використанням новітніх технологій та постійне поповнення державного бюджету шляхом сплачених податків. Тому в цих країнах, уряди, розуміючи всю важливість підтримки високотехнологічних компаній, створюють безліч можливостей як для інноваційних стартапів так для розвитку галузі в цілому.

На жаль, в нашій державі не все так позитивно. 

Українські компанії щодня стикаються з низкою проблем і змушені просто пристосовуватись до умов ведення бізнесу, які стають перешкодою для стрімкого розвитку. Наприклад, зараз ми маємо високі податки на початкових етапах бізнесу, корупцію та низький рівень захищеності інтелектуальної власності. Щороку все більше висококваліфікованих спеціалістів виїжджають за кордон, а застаріла освіта взагалі не відповідає потребам бізнесу. А неспроможність судової системи забезпечити належний захист прав власності вже давно є однією з головних перешкод для іноземних інвестицій.

Снимок экрана 2020-05-26 в 17.31.58

Саме тому ми вирішили запустити революційний масштабний проєкт, який сприятиме розвитку інноваційного та технологічного бізнесу в Україні. Ми аналізували світовий досвід, розглядали можливість створення технологічних парків та економічних зон. Обговорили сотні варіантів, які не злітають або погано адаптуються до нашої ідеї про державні суб’єкти зі спеціальним статусом. Але все-таки змогли знайти найоптимальніший і найефективніший варіант, який отримав назву Diia City.

Diia City – це по суті віртуальна вільна економічна зона, яка матиме спеціальний податковий, фінансовий та правовий режим. Цифрова бізнес країна, в якій не існуватиме меж для інвестицій, створення робочих місць чи розробки новітніх технологій. Українці та підприємці з усього світу матимуть можливість швидко реалізовувати свої найамбітніші інноваційні та бізнес-ідеї без втручання держави.

Diia City – віртуальна екстериторіальна вільна економічна зона

Вільна економічна зона являє собою територію, де здійснюється вибіркове скорочення державного втручання в економічні процеси, тобто складає відособлену частину національного економічного простору, на якій застосовується визначена система пільг, яку не використовують на інших територіях даної держави.

Створюючи Diia City, ми вирішили не обмежуватись конкретними областями, де зосереджена найбільша кількість IT-компаній, а надати можливість розвиватись усій індустрій на території України. Саме тому ми обрали для себе модель екстериторіальної вільної економічної зони для IT-компаній. 

Віртуальність зони передбачає, що вона діятиме на всій території України, а її резиденти зможуть працювати в будь-якому місті чи області. Тобто резидентом ДС вважаються не ті компанії, які зареєстровані на конкретній території, а ті, що входять в певний перелік і відповідають чітким критеріям.

Снимок экрана 2020-05-26 в 17.33.27

Першими резидентами стануть IT-компанії

Таку модель економіки в першу чергу використовуватиме IT-індустрія, адже саме ця галузь зараз може стати драйвером росту економіки України з перспективою на 20-30 років та трансформації країни в цілому. 

По перше, IT – це галузь, яка конкурує у всьому світі. Так склалось, що заробітна плата у програмістів майже однакова. Коли компанії шукають підрядників, вони можуть вибрати будь-якого розробника з Індії, Білорусі чи України. Але основну роль відіграє саме вартість послуг. І коли до середньої зарплати айтішника додається ще й великий податок, українські компанії стають менш привабливими, адже їх послуги стають дорожчими.

Тому наше найпріоритетніше завдання – створити такі умови, щоб українські продуктові та сервісні компанії отримали можливості для експонентного зростання і стали більш конкурентно привабливими у світі. 

По друге, DC cтимулюватиме ріст стартап екосистеми України. Ми хочемо залучити венчурні фонди, тому працюємо над створенням умов для їхньої роботи.

По третє, в Diia City ми створюємо умови для того, щоб до нас зайшли великі компанії, такі як,  наприклад, Amazon. Адже на сьогодні їм невигідно працювати в Україні через високі податки на працю та відсутність справедливої судової системи. 

І все це буде впроваджуватись поетапно. Також надалі ми плануємо, щоб до Diia City приєдналась вся креативна економіка та фрілансери. І якщо матимемо позитивні результати, така модель економіки може лягти в основу економічної трансформації всієї країни.

Снимок экрана 2020-05-26 в 17.35.07

Цифрова бізнес-країна матиме посольства для резидентів

Хоч Diia City ми створюємо повністю віртуальною, все ж таки розглядаємо ідею створення невеликих посольств зі своєю інфраструктурою. Можливо вони розташовуватимуться не тільки у Києві, а й в найбільших містах України, таких як Дніпро, Харків, Одеса. 

Створюючи ДС ми не прив’язувались до однієї території, як це роблять в більшості країн. Головна ідея полягає в тому, що знаходячись в будь-якому місті, компанія зможе стати резидентом ДС.

Так історично склалося, що в Україні майже вся IT-індустрія представлена в 5 містах-мільйонниках. У розробників достатньо висока середня зарплата, тому й відповідно вони мають високі запити:  звикли до певної інфраструктури, водять дітей в приватні дитячі садочки, купують дорожчі продукти, кредитують квартири та купують престижні автомобілі. І така інфраструктура  для їхнього комфортного життя є тільки в найбільших містах. 

Щоб стимулювати розвиток IT-галузі, шляхом створення окремої зони (поселення) десь віддалено, комусь прийдеться вкласти сотні мільйонів доларів, щоб побудувати квартири, інфраструктуру і т.д. Але все одно IT-місто не матиме попиту. Адже ніхто не захоче покинути місто, в якому йому комфортно жити, де його сім’я та друзі, заради розвитку бізнесу.     

Тому Diia City дає змогу кожному самостійно вибирати місце для комфортного проживання та ведення бізнесу, але при цьому мати всі пільги та переваги, які їм дає резидентство. 

Хто стане резидентом ДС та як надаватиметься право

Усі критерії, за якими надаватиметься резидентство Diia City, будуть цілком прозорими, щоб виключити будь-яку корупційну складову. Вони будуть опубліковані на сайті та закріплені законопроєктом. Також ми розробляємо певні правила, порушуючи які можна втратити резидентство.

Якщо компанія відповідає усім критеріям, вона реєструється на сайті та автоматично стає резидентом. Попередньо їх буде чотири:

– КВЕДи, тобто компанія має здійснювати діяльність виключно  у тих сферах, які будуть зазначені на сайті

– середня заробітна плата в компанії  

– штатна кількість працівників  

– доля експорту в розрізі прибутків потенційної компанії-резидента

Окремі критерії та умови будуть розроблені для стартапів. Можливо це буде відсутність порогу кількості співробітників в компанії. Або ж отримати резидентство зможуть стартапи, які проходять акселерацію, отримали інвестиції від фондів або, наприклад, мають гранд Ukrainian Startup Fund. Тобто ми маємо розуміти, що у компанії є майбутнє і вона зможе розвиватись, а ДС цьому сприятиме.

Підсумовуючи, варто зазначити, що Мінцифри має розробити чіткі критерії, політику, стимули у вигляді правових актів і законодавчих ініціатив, які надамо на розгляд парламенту. Тому плануємо восени закінчити роботу над законопроєктом і у разі його прийняття у грудні отримати перших резидентів Diia City.

За нашими підрахунками вже за перший рік DC дасть можливість збільшити кількість робочих місць в українських IT-компаніях до 80 000. А ринок креативної індустрії до 2025 року виросте до $ 11,8 млрд (в 2019 році він становив $ 6,2 млрд).

Снимок экрана 2020-05-26 в 17.36.48

(Пока оценок нет)
Loading...Loading...