Одеське управління торгівлі презентувало проект нових правил встановлення тимчасових торгових споруд (ТС) під час комісії з питань економічної, інвестиційної політики, торгівлі, міжнародних відносин та ІТ.

Ключові нововведення проекту в порівнянні з колишніми правилами:

– Наявність вичерпного переліку причин для відмови у встановленні МАФу;

– Введення мінімального строку дії архетипу – він змінюватиметься 1 раз на 5 років;

– В разі наявності заборгованості перед бюджетом (наприклад, за демонтаж), управління в праві відмовити підприємцю в розміщенні ТС;

– У випадку примусового демонтажу об’єкта та по закінченню 3-місячного строку його перебування на штраф-майданчику,  на нього чекає утилізація.

За словами в.о. начальника споживчого ринку та захисту прав споживачів Сергія Машьянова, місто витрачає більше 600 тис гр. на рік через демонтаж та збереження всіх незаконних об’єктів. Утилізація допоможе позбавитись таких значних витрат.

«На жаль, сьогодні 80-90% демонтованих ТС не затребувані серед своїх власників. Тобто за більшістю демонтованих об’єктів та елементів стихійної торгівлі господарі не повертаються. Хоча збереження таких об’єктів значною мірою б’є по бюджету міста», – відзначив Машьянов.

Перед тим, як потрапити на сесію ОМР, проект нових правил мають розглянути в юридичному департаменті, в комісії з питань торгівлі та в комісії з питань законності.

Проте, за словами голови комісії з питань торгівлі Вадима Терещука, перед тим, як виносити проект на порядок денний засідання ОМР, необхідно провести громадські слухання та брифінг з регуляторних питань.

«Представлений сьогодні проект правил з юридичної точки зору підготовлений більш-менш грамотно. Проте, як і будь-який документ, він має недоліки. В першу чергу, це відсутність визначення поняття «тимчасова торговельна споруда». Сьогодні те, що встановлюється на вулицях Одеси тимчасовим об’єктом не назвеш. Такі споруди часто перетворюються на об’єкти нерухомості, «нарощують» фундаменти, зайві поверхи, системи каналізації, водозабезпечення, електрики. Більш того, поряд з ними з’являються літні майданчики», – відзначив депутат.

По результатам засідання комісія постановила, що депутати мають підготувати  правки до презентованого проекту на наступну зустріч.

Депутат Олександр Борняков розповідає, що перша низка правок від команди  одеської «Самопомочі» майже готова.  Вона буде опублікована у відкритому доступі, що дозволить кожному одеситу залишати коментарі чи зауваження.

(Пока оценок нет)
Loading...Loading...