Команда одеської «Самопомочі» провела відеофіксацію одеського узбережжя та зняла масові порушення договорів оренди.

За допомогою квадрокоптера активісти відобразила роботу 40 одеських орендарів  — від 16 ст. Великого Фонтану до Дельфінарія «Немо».

«В ході ревізії з’ясувалося, що 50% одеських підприємців не мають договорів оренди, а 70% з тих, що мають, жорстоко порушують їхні умови», — прокоментував результати ревізії  Олександр Борняков, депутат Об’єднання «Самопоміч».

Серед найбільш розповсюджених порушень: недотримання 30% вільного простору та 5-метрового проходу від лінії води, огородження території пляжу неузгодженим парканом тощо. Серед порушників: пляжі «IBIZA», «BONO», «ІТАКА», «РІВ’ЄРА», «ОТРАДА» (канатна дорога) тощо.

Як зазначають активісти «Самопомочі»,  близько 50% об’єктів взагалі не мають договорів оренди. Усі вони розташовані на пляжах за так званими договорами «про співробітництво» (укладеними з Управлінням інженерного захисту) і договорами пайової участі (укладеними з КП Узбережжя).

«Аби розібратися, на якій підставі ці об’єкти знаходяться на пляжах, ми запросили в Управління інженерного захисту договори про співробітництво. Управління нам їх не надало. І ми розуміємо чому: фактично усі ці об’єкти розміщено за двома нелегальними схемами», — зазначив Борняков.

Згідно першої схеми, за договором «про співробітництво», підприємець повинен провести благоустрій прибережної території в обмін на розміщення свого торговельного об’єкта. Активісти наголошують, що єдиних ставок для укладення таких договорів немає: кожна сума та термін розміщення об’єкта за таких умов утверджується виконкомом індивідуально.

«Таких договорів на сьогодні 31 — це все, що нам вдалося «витягнути» з Управління інженерного захисту», — зазначив активіст Геннадій Новіков.

Друга схема діє за договорами пайової участі. Вони укладаються між КП і підприємцем на прибирання території, яку підприємець ВЖЕ орендує у міста. Але договору оренди у підприємця немає, тобто він замість плати за оренду і прибирання платить тільки за прибирання.

«Минулого року ми отримали відповідь Юридичного департаменту, який визнав цю схему незаконною. Але, як ви бачите, КП чогось продовжує укладати ці договори з підприємцями, вважаючи їх достатньою підставою для розміщення об’єкта торгівлі», — відзначив Г. Новіков.

Як зауважив Олександр Борняков, тепер основна задача — зупинити свавілля на узбережжі Одеси та звернути увагу мера міста Геннадія Труханова на роботу Управління інженерного захисту та КП «Узбережжя».

«Ми вимагаємо припинити практику розміщення торгівельних об’єктів за незрозумілими схемами без договорів оренди. Адже вище зазначені схеми зменшують, або взагалі зводять до нуля  надходження до міського бюджету», — прокоментував Борняков.

(Пока оценок нет)
Loading...Loading...