Команда одеської «Самопомочі» провела першу зустріч в рамках Стратегічної сесії Київського району з метою виявлення ключових проблем району, а також підготовки та об’єднання ініціативних груп, які готові займатись їх вирішенням.
 
Зустріч відбулась за участю мешканців – підприємців, лікарів, вчителів, спортсменів, пенсіонерів, студентів. А також представників департаментів освіти, охорони здоров’я та економіки, запрошених експертів – урбаністів, архітекторів, спеціалістів з питань освіти та антикорупції, депутатів Одеської міської ради.
 
Всі проблеми району розібрали за 5 ключовими напрямкам – ЖКГ, інфраструктура, освіта, медицина та спорт.
 
Найпалкішу дискусію викликали блоки «Освіта» та «Інфраструктура».
 
Напрямком «Освіта» на сесії займалась активістка «Самопомочі» Інна Білоус. Сьогодні в Одесі спостерігаються черги в дитячих садках, більш того – ясла перевантажені: при нормі в 18 людей там навчаються 30 і більше. В школах – неналежний рівень освіти, вчителі не завжди проходять переатестацію та не підвищують свою кваліфікацію.
 
«Ми виокремили больові точки району. Наступного разу ми зустрінемось, аби розробити хід вирішення цих проблем. Ми братимемо до уваги те, на що здатний, в чому компетентний та обізнаний кожний окремий учасник сесії», – відзначила Інна Білоус.
 
Блок «Інфраструктура» був у веденні урбаністів Костянтина Ємельянова та Кирила Ліпатова. Спеціалісти допомогли мешканцями визначити 10 напрямків роботи, які значно вплинуть на покращення інфраструктури в районі. Найболючіші точки – це відсутність дитячих майданчиків та інших місць для дитячого дозвілля, невелика кількість зелених зон та їх занедбаність, відсутність грамотної транспортної розв’язки.
 
За словами депутата Олександра Борнякова, такі зустрічі допомагають в усуненні найголовнішої біди нашого міста – відсутності комунікації між мешканцями:
 
«Сьогодні багато одеситів не цікавиться проблемами свого району. Люди не знають, за які округи відповідають окремі депутати. Тобто відповіді на питання «Куди піти? До кого звернутись?» в багатьох одеситів просто не існує. Спеціально для стратегічної сесії наші активісти розробили онлайн-карту, де видно, за яким округом закріплений відповідний депутат міської ради. Більш того, протягом стратегічної сесії з’ясувалось, що люди не хочуть спільно вирішувати проблеми. А отже такі зустрічі – це чудова нагода подивитись реальним проблемам в очі та відпрацювати ефективну стратегію розвитку. Причому не наодинці, а разом із однодумцями та своїми сусідами».
 
Наступного разу одеська «Самопоміч» збере мешканців Київського району в червні. Учасники займуться розробкою шляхів вирішення проблем, які вони визначили з експертами.
(Пока оценок нет)
Loading...Loading...