До дискусії було запрошено членів діючих об’єднаних територіальних громад (зокрема, членів Балтської громади – найбільшої на Одещині), жителів Одеської області, які планують створити об’єдання (зокрема, Комінтернове, Подільська, Нової долини, Кілії, Білгород-Дністровська, Ізмаїла, Ананьїва тощо), а також представників ОБСЄ.

На думку одного з організаторів форуму, депутата Одеської міської ради Олександра Борнякова (ВО «Самопоміч»), відкриті форуми та дискусії, дозволяють залучити населення до проблеми самоорганізації та вирішити нагальні проблеми шляхом живого обговорення.

«Цей форум-дискусія – перший з низки заходів, які ми плануємо присвятити створенню та функціонуванню об’єднаних територіальних громад. В рамках проекту ініціативні громадяни можуть поспілкуватись з експертами із самоврядування, обмінятися досвідом та отримати практичні поради зі створення об’єднань. Далі у наших планах – провести роз’яснювальну кампанію для жителів сіл Одещини з питань створення ОТГ», – зазначив депутат.

До дискусії також приєднався депутат Верховної ради, член Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Любомир Зубач, який підкреслив основні переваги створення таких об’єднань. Головна з яких – можливість громад самостійно вирішувати, куди спрямувати доходи місцевих бюджетів. Адже сьогодні розподілом державних коштів займаються обласні ради, які не завжди мають повне уявлення про потреби села та його жителів. У разі створення об’єднання, територіальні громади будуть напряму отримувати кошти з держбюджету (субвенції) на власний розвиток, на фінансування освіти чи медицини, а податки, зібрані на території громади, залишаться на місцях.

В рамках форуму виступила директор Офісу реформ з питань децентралізації в Одеській області Молодожен Юлія, яка розповіла процедуру створення перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Одеської області, про можливості внесення змін до нього, а також про стан вже створених територіальних громад та плани щодо формування нових. Юлія Молодожен зазначила, що на сьогодні в Одеській області функціонує 8 об’єднаних територіальних громад, а в перспективних планах – створення ще 16. Вона також зазначила, що отримати державну субвенцію на формування інфраструктури об’єднаної територіальної громади жителі Одещини зможуть за умови створення об’єднання згідно з перспективним планом формування громад – межі територіальної громади повинні повністю відповідати межам, визначеним перспективним планом формування територій громад.

Також на форумі представник РГА м.Подільск Едуард Доценко представив систему, яка дозволяє на економічному рівні вирахувати всі аспекти для створення спроможної територіальної громади, враховуючи такі показники, як кількість населення, площа, кількість дітей шкільного та дошкільного віку, доходну частину сільрад, що об’єднуються, земельний податок, ПДФО, акциз, податок на нерухоме майно, транспорт, єдиний податок, кошти від адмінпослуг, оренду майна, базову дотацію тощо. Автор системи запропонував ввести її у використання на всеукраїнському рівні, адже вона може стати у нагоді усім бажаючим створити територіальну громаду.

Стисло алгоритм створення територіальної громади:

За Законом ініціаторами об’єднання можуть бути сільський, селищний чи міський голова, не менше третини депутатів місцевої ради, члени громади, органи самоорганізації населення. Після отримання такої пропозиції громада збирається для обговорення, зважує всі «за» і «проти», виносить рішення і подає його до відповідної ради на наступну сесію. Далі сільський (селищний, міський) голова надсилає пропозицію про таке об’єднання голові суміжної територіальної громади, який збирає свою громаду на обговорення. Голова суміжної територіальної громади забезпечує вивчення пропозиції щодо добровільного об’єднання громад та її громадське обговорення, яке проводиться протягом 30 днів з дня надходження такої пропозиції. Після завершення громадського обговорення пропозиція подається до відповідної ради на наступну сесію для ухвалення рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад та делегування представника (представників) до спільної робочої групи або про ВІДМОВУ в наданні згоди. У разі ухвалення рішення про надання згоди на добровільне об’єднання сільський (селищний, міський) голова, який ініціював об’єднання, ухвалює рішення про утворення спільної робочої групи з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад та інформує про це обласну раду й обласну державну адміністрацію.

(Пока оценок нет)
Loading...Loading...